Inleiding databases
3 Database in Access

Hoofdstuk 3 Database in Access

Dit hoofdstuk gaat over het werken met het pakket Access. Access is de databaseapplicatie (app) van Microsoft. Hiermee willen we het theoretische gedeelte uit de eerste twee hoofdstukken praktisch gaan toepassen in een database. Daardoor krijg je meer kennis en inzicht in databases.

 

Met een databaseapplicatie ben je in staat het datamodel zoals dat tijdens het normaliseren is ontstaan, technisch te implementeren. Je kunt vervolgens (grote hoeveelheden) gegevens invoeren, bijhouden, bewaren, bewerken en opvragen. Het pakket is toepasbaar in allerlei situaties.

 

Je leert in dit hoofdstuk tabellen maken, gegevens opvragen, formulieren maken (invoer) en rapporten maken (uitvoer).

 

In het boek wordt uitgegaan van het gebruik van toetsenbord en muis. Touchscreengebruikers kunnen uiteraard de equivalente handelingen gebruiken. Het maakt niet uit of je de Nederlandse of de Engelse versie van Access hebt. Achter de Nederlandse instructies is ook het Engelstalige equivalent erbij gegeven.

Tip: deze website werkt wel op systemen met een smal scherm zoals een smartphone, maar je kunt hem beter gebruiken op een computer of tablet.

Hint: this website does work on a smartphone screen, but we recommend that you use a computer or tablet.